Dashboard in Excel: numerieke vs. visuele dataweergave

Dashboard in Excel: numerieke vs. visuele dataweergave

In deze blog willen we echter een paar algemene stappen laten zien hoe we een basis dashboard opbouwen in Excel. Excel is een goedkope tool voor het MKB waar Managementinformatie prima weergegeven kan worden.

Numeriek vs. Visueel

Het weergeven van dat kan op twee manieren: numeriek en visueel.

Numerieke managementinformatie zijn bijvoorbeeld rijtjes en kolommen met cijfers, zoals omzet of aantal klanten. De data kan precies en overzichtelijk weergegeven worden. Numerieke data is zeker belangrijk en vaak juist erg praktisch.

Visuele managementinformatie ziet er vaak een stuk interessanter uit. Mensen zijn visueel ingesteld. Je ziet mooie grafiekjes en kleuren, maar is dit wel zo relevant en praktisch? Soms kan een visuele weergave van data heel ophelderend zijn. Het is bijvoorbeeld handig om een trend te ontdekken. Gevisualiseerde data kan je snel interpreteren.

Een combinatie van visueel en numeriek kan ook prima! Het ligt aan de KPI’s, het doel van het dashboard en de persoon die ermee werkt.

Numerieke weergave van data

Een belangrijke KPI voor bijna alle bedrijven is omzet. Bekijk het liefst Ex. BTW zodat je niet verrast wordt door het af te dragen deel. Zulke cijfers wil je exact weten. Wij berekenen vaak ook de cumulatieve omzet, zodat je de ‘Year-to-date’ cijfers hebt.

Vergeet uw doel, het target niet! Doelen stellen leidt tot hogere resultaten, dat is bewezen. U heeft zodoende ook een norm om de prestaties mee te vergelijken.

Combineren van visueel en numeriek kan ook direct:

Numerieke-data Dashboard in Excel: numerieke vs. visuele dataweergave

 

Visuele weergave van de data

Interessant is het de trend in de omzet te zien. En hoe uw omzet zich cumuleert door het jaar heen. Zit u al bijna aan uw target? Dezelfde data kan dus ook visueel worden weergegeven.

visuele-data Dashboard in Excel: numerieke vs. visuele dataweergave

 

Totaal overzicht Excel dashboard

Als wij een dashboard bouwen, combineren we vaak numerieke en visuele weergave van de onderliggende data. We proberen de kleuren van het bedrijf te gebruiken, zodat het dashboard aanspreekt. Dit kan een deel van een dashboard zijn:

combinatie Dashboard in Excel: numerieke vs. visuele dataweergave

 

Ook een Excel dashboard?

Neem gerust contact met ons op: info@crmstrategen.nl of 06-11502400

Meer lezen over Managementinformatie of Business Intelligence? >> www.CRMstrategen.nl/diensten/managementinformatie-business-intelligence

Excel aanschaffen? >> https://products.office.com/nl-nl/excel